Τύποι Εταιριών στη Βουλγαρία

Τύποι Εταιριών στη Βουλγαρία

Η εταιρεία ΕΠΕ στην Βουλγαρία

Η Βουλγαρική νομοθεσία προσφέρει ένα εξαιρετικά ευέλικτο σύστημα για επενδυτές που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν μέσω μιας Βουλγαρικής εταιρείας. Τα πολύ χαμηλά κόστη εκκίνησης (startup) και διατήρησης προσφέρουν ασύγκριτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο περιβάλλον της ΕΕ. Οι τύποι εταιρειών που προτίνουμε στους υποψήφιους επενδυτές ε΄θιναι η εταιρεία ΕΠΕ και η ΑΕ.

Η εταιρεία ΕΠΕ είναι η πλέον διαδεδομένη λύση ανάμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποφασίζουν να δραστηριοποιηθούν ή μετεγκατασταθούν στη Βουλγαρία. Η νομοθεσία επιτρέπει την συμμετοχή πολλών μετόχων οπότε η εταιρεία είναι αυτόματα ΕΠΕ (ООД), ή ενός μετόχου οπότε η εταιρεία είναι ΜΟΝ.ΕΠΕ (ЕООД).

Το κόστος δημιουργίας μιας ΕΠΕ είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους επενδυτές-επιχειρηματίες που θα αποφασίσουν να δραστηριοποιηθούν μέσω μια ΕΠΕ. Τα κόστη διατήρησης, λογιστικής υποστήριξης και ανανέωσης είναι εξίσου χαμηλά απαλλάσσοντας τον επιχειρηματία από το άγχος των υψηλών παγίων εξόδων.

Το κεφάλαιο μπορεί να ξεκινάει με το συμβολικό ποσόν του 1 ευρώ αν και θα συστήναμε στους υποψήφιους επενδυτές να προτιμήσουν την εκκίνηση με ένα υψηλότερο κεφάλαιο. Ο λόγος είναι θέμα πρεστίζ της εταιρείας. Αναλυτικότερα: σαν καινούρια εταιρεία θα καταχωρηθεί στο τμήμα αρχείου (registry) του Βουλγαρικού υπουργείου οικονομικών. Από εκεί μπορούν να αντλήσουν στοιχεία για την εταιρεία σας υποψήφιοι μελλοντικοί συνεργάτες σας που φυσικά θα αναρωτηθούν τι εταιρεία είναι αυτή με μετοχικό κεφάλαιο 1€? Φιλικά συστήνουμε στους υποψήφιους επενδυτές να επενδύσουν ένα μεγαλύτερο αρχικό κεφάλαιο το οποίο φυσικά μπορούν να πάρουν πίσω μετά από την ολοκλήρωση της διαδικασία έναρξης της εταιρείας που υπολογίζεται περίπου στη μία εβδομάδα.

Ειδικά οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών απολαμβάνουν τεράστια πλεονεκτήματα με μια εταιρεία ΕΠΕ. Μπορούν να εκδίδουν ηλεκτρονικά τιμολόγια, να έχουν στην ιδιοκτησία τους κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και ελέγχεται φορολογικά στην έδρα της.

 Την διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρείας απέναντι σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα αναλαμβάνει ο διαχειριστής της εταιρείας που μπορεί να είναι ένας από τους μετόχους ή ένα άλλο οποιοδήποτε πρόσωπο επιλογής σας.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών μπορούν να επωφεληθούν τα μέγιστα από μια τέτοια εταιρεία. Μπορούν να προβούν σε αγοραπωλησίες χρεογράφων (κυβερνητικών και επιχειρηματικών ομολόγων) και μετοχών σε όποιο χρηματιστήριο επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί η επενδύτρια εταιρεία. Όπως έχουμε προαναφέρει το Βουλγαρικό φορολογικό σύστημα εφαρμόζει κάθετο φόρο 10% σε όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και αυτό δίνει το τεράστιο πλεονέκτημα στις εταιρείες επενδύσεων να μην φορολογούνται στην υπεραξία των επενδύσεων τους (capital gain).

 Φυσικά πρέπει να ενημερώσουμε τους υποψήφιους επενδυτές ότι τα μερίσματα υπόκεινται σε φορολόγηση 5%. Αν δηλαδή αποφασίσετε να μοιράσετε τα κέρδη στους μετόχους θα πρέπει να φορολογηθείτε με ένα έξτρα 5%. Τα κέρδη εις νέον δεν υπόκεινται σε καμία επιπλέον φορολόγηση.

Φυσικά όπου η εταιρεία ΕΠΕ κρίνεται μη επαρκής για έναν επενδυτή υπάρχει πάντα η σίγουρη λύση της ΑΕ (АД). Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο είναι της τάξης των 50.000 λέβα (περίπου 26.000€). Το διαχειριστικό κόστος είναι υψηλότερο μίας ΕΠΕ καθώς απαιτεί την επικύρωση του ισολογισμού από ορκωτούς λογιστές και τουλάχιστον τριμελές Διοικητικό συμβούλιο (ΔΣ).

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΠΕ (start-up)

 

Η διαδικασία είναι αρκετά απλή καθώς το Βουλγαρικό κράτος ε΄χει δώσει μεγάλο βάρος στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω των ιδιωτικών επενδύσεων. Το μόνο επίσημο έγγραφο που θα χρειαστείτε είναι μια ταυτότητα ή διαβατήριο εν ισχύ.

• Σε πρώτο στάδιο επιλέγεται την επωνυμία της εταιρείας και ακολουθεί έλεγχος διαθεσιμότητας της επωνυμίας. Αν η επωνυμία είναι ήδη σε χρήση δίνονται από εμάς εναλλακτικές επωνυμίες για να επιλέξετε. Το α

• Προσδιορίζεται η κύρια και οι εναλλακτικές δραστηριότητες της εταιρείας. Οι δραστηριότητες δεν είναι δεσμευτικές. Μπορεί στο μέλλον να αποφασίσετε να δραστηριοποιηθείτε σε άλλους κλάδους. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα χωρίς να απαιτείται η ενημέρωση των κωδικών ΚΑΔ όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτό δίνει τεράστια ευελιξία σε θέματα δραστηριοποίησης της εταιρείας αφού δεν χάνετε χρόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

• Προσδιορίζονται τα ονόματα των μετόχων (ή του μετόχου σε περίπτωση Μονοπρόσωπης) και ο διαχειριστής της εταιρείας που μπορεί να είναι και κάποιος εκ των μετόχων.

• Ορίζεται το αρχικό εταιρικό κεφάλαιο.

• Εξουσιοδοτείτε την εταιρεία μας να προβεί σε διαδικασία έναρξης της εταιρείας σας.

 • Τα προαναφερθέντα είναι τα απαραίτητα για να ξεκινήσει η διαδικασία έναρξης της εταιρείας. Το μόνο που απομένει είναι να ορίσετε την ημερομηνία που μπορείτε να πάτε στην Βουλγαρία ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έναρξης. Φυσικά η ημέρα πρέπει να είναι εργάσιμη ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Στο ταξίδι σας μπορεί να σας συνοδεύσει ένας από τους συνεργάτες μας.

 

Από την ημέρα που έχουμε τα απαραίτητα στοιχεία ακολουθούν οι κάτωθι διαδικασίες:

 

• Συντάσσεται το καταστατικό από τους νομικούς σύμβουλους της εταιρείας μας με όλα τα προαναφερθέντα στοιχεία.

• Εκδίδεται η ιδρυτική πράξη και η εταιρεία καταχωρείται στο εμπορικό μητρώο (registry)

• Γίνεται σειρά δηλώσεων έναντι της Βουλγαρικής νομοθεσίας

• Ξεκινάει διαδικασία ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών Κατά την διάρκεια διαμονής στην Βουλγαρία θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κάτωθι ενέργειες

• Να υπογραφεί το καταστατικό και άλλα έγγραφα ενώπιον συμβολαιογράφου

• Να ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί και να παραλάβετε τους κωδικούς e-banking.

• Να κατατεθεί το εταιρικό κεφάλαιο Όλα τα έγγραφα που θα υπογράψετε είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά ώστε να έχετε γνώση τι ακριβώς συμπεριλαμβάνουν. Κατά την διαμονή σας βρίσκεται πάντα μαζί σας μεταφραστής και νομικός σύμβουλος της εταιρείας μας που σας επεξηγεί ακριβώς τις διαδικασίες. Η εταιρεία σας είναι έτοιμη! Μπορείτε να ξεκινήσετε την δραστηριότητα σας.